Tuesday, February 23, 2016

Danmarks Radio

Anakin: Sometimes I wonder what is happening to the Jedi-order. I think this war is destroying the principles of the republic.
Padmé: Have you ever considered that we may be on the wrong side?
Anakin: What do you mean?
Padmé: What if the democracy we thought we were serving, no longer exist? And the republic has become the very evil we´ve been fighting to destroy?
Anakin: I don't believe that. And you´re sounding like a separatist.
Padmé: This war represents a failure to listen. Now, you´re closer to the chancellor than anybody else; please ask him to stop the fighting and let diplomacy resume.


Starwars III; The Revenge of The Sith (2005)


Prinsesse Padmés replikker hentyder selvsagt til noget med Iraq-krigen, og dengang for ti år siden tænkte man, åh, fååårhk, kunne makværkets bagmænd ikke bare have lavet en lige ud af landevejen film om det og den? Hvorfor skulle man høre på det i en børnefilm? Skjulte kronikker giver dårlig kunst. Og endnu dårligere crap og underholdning.



Så sluk for DR


Revenge Of The Sith indledes ved at fortælle os, at der er helte på begge sider. Hvilket jo ikke er nogen overraskelse på min planet; det er ikke fraværet af heltemod, opofrelse eller hengivenhed for deres egne, der har karakteriseret frihedens fjender. Men hvis modstanderne grundlæggende er Sith-fyrsternes ufortyndede ondskab, hvad er det så Padmé vil have dialog om?
 
Jeg overhørte en kvinde fortælle. Hendes søn fik tæsk i børnehaven af en helt bestemt dreng, og hun havde så instrueret ham i at sige, "Jeg kan ikke lide, at du slår mig. Jeg vil ikke have, at du slår mig." Det var drengen gået hen og havde sagt næste dag, han havde delt sig med den anden, åbnet et nyt rum af intimitet og mere vågen, sårbar og tillidsfuldt inkluderende samtale - og havde fået et ekstra par på kassen.
   Men på nogen virker det. Helt sikkert.

 

Monday, February 22, 2016

Skøjteprinsen


...og især her i skred fra 2.00 og ..

Marlon Bongo


Saturday, February 20, 2016

Skamslagen

Skamhaftig = blufærdig.
Skamdjærv = ekstra djærv.
Landskam forklares af ODS som "landsskade".
Ordbogen foreslår desuden det smukke ord skambue placeret i de nedre regioner ved skamlippe, som må være hjemmetyske kønslæber.
Til gengæld mangler ODS glosen skamkapsel, og nøjes med skampose for den i renæssancen så populære "buksetrold."


"Jeg skammer mig over at være kunstner"
 
Jeg aner ikke hvornår, jeg har skrevet denne her tekst. År 2000? Før? Det er sådan én, der ligger og flyder på ens computer, værsgo:

I ottende klasse, på den nye skole, havde alle drengene sexbule. Selv lærerne, eller dem af dem, der gik i cowboybukser, havde denne klump i det slidte, blå jeansstof. Lee og Wrangler var de strammeste mærker, moden bød, at skridtet blev tegnet op, og hos pigerne hed det at have kaffebønne. Der var historiske fortilfælde. I middelalderen, hvor europæerne havde så kort tid at leve i, så kort tid til at pynte sig og feste, bar kavalererne en såkaldt skamkapsel. Den skulle vise, hvad de havde og lidt til. Tre-fire århundreder senere ærgrer Montaigne sig over både den pungformede buksesplit fra hans fars tid, såvel som de pludderbukser, man på hans egen tid syr, så de viser mandekønnets form. Disse benklæder må være opfundet i tider med mere hæderlige mænd, mener han, og nu snyder folk og stopper alt muligt derned for at antyde noget ekstra. Det gjorde man også i min skoletid. Når vi mødte op til gymnastik, havde mange et ærinde på toilettet, der skulle fjernes noget, og deres bukser virkede lidt slunkne, når drengene kom ud igen og skulle skifte til kondishorts. En dag gjorde jeg det også selv, proppede et par sammenrullede sokker på plads i underbukserne om morgenen, så jeg kunne spadsere en satyrs bule. Men jeg tror, jeg havde overdrevet. Brugte de andre tynde strømper? Det så ud, som om jeg havde smuglet en hamster med i skole, en gnaver med slap pels. Kradse, grå ragsokker var ikke en stabil attrap.


Skam-skrift, et. (jf. -skrive; nu l. br.) skandskrift; smædeskrift. (de) trykkede Skamskrifter imod dig. PAHeib.​Sk.​III.259. FrHamm.​Adel.​IV.97. EHannover.​(Tilsk.1890.207). TidensKrav.22/6 1897.1.sp.4