Monday, January 25, 2016

Plankeværker


I disse plagiattider. Hvor Bowie er død. Hvis der var noget han kunne, var det at hente inspiration fra andres kunst. Hvilket jo ikke er det samme som at kalkere deres værker. Iggy Pop har sagt, at Bowie benyttede skabeloner over rocknumre fra de sene 50ere og tidlige 60ere til kompositionerne på deres fælles Lust For Life. Han parafraserede. Benyttede formatet.
Måske bortset fra .... - altså hver gang jeg hører ham synge omkvædet i WHERE ARE WE NOW (2013) eller går med det i hovedet, fortsætter hjernen automatisk med en strofe fra Bee Gees´ FOR WHOM THE BELL TOLLS (1993). Sangene er ikke identiske. Kun en enkelt catchy strofe. Men har jeg ikke ret?"..as long as there's me/as long as there's you/as long as there's rain ..etc"
og så prøv at hør Bee Gees sidste rigtige hit, strofen "for you it's goodbye/for me it's to cry ..etc"


I 90erne var min kære ven Christian voldsomt nysgerrig overfor den nye musik, de nye grupper og hørte alt muligt, der hed Blur og Beck, Tricky og Moby. Selv var jeg mere snerpet og skeptisk. Portishead? Radiohead? Næh, tak; jeg havde mine Gipsy Kings og navne fra forgangne årtier. Oven i købet var det sådan, at jeg introducerede ham til Khaled, som jeg jo kendte fra 80erne, mens han fik mig til endelig at se lyset fra Depeche Modes sceneshow, og de er jo også 80er. Men så dukkede et band op, der lød som tidlig Bowie. Plus tyve år. Suede, hed de. Hold da op! Så var der alligevel noget ved det, alt det nymodens! Jeg havde aldrig hørt nogen lyde parafraserende på så vellykket vis. Bortset fra Bowie – og Queen, selvfølgelig, men det er en anden historie.

For nyligt tjekkede jeg skiver med Suedes b-sider. Lad mig til Bowies minde og sorgens vederkvægelse slutte med denne fængende bagatel, skjult i skyggen på en af maxi-udgivelserne af CAN'T GET ENOUGH fra 1999. Giv slip:


 
PS (27/01/2016): ...plus en video kommentar. Jeg havde ikke set den før, den med Bee Gees, hvor nips og memorabilia går op i flammer tilsidst. Polaroidbilleder, hendes kjole og selve trailerboligen. Og det slår mig pludselig, hvad der er på færde her. Kender du historien om Bee Gees? Nej, men det er noget med, at den ene af brødrene var pyroman! Jo! Og efter en brand i nabolaget, flygtede familien fra England til Australien. Hvor de unge fyre så blev Sydhavets svar på Beatles. Men hvem af dem var det? Det er aldrig kommet frem. Terapi har vel forekommet. Nu er de døde, alle på nær én.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home