Wednesday, May 02, 2007

Stop - Don´t stop!


Hov, jeg blev anmeldt i Graf af en Jesper Elving, og han siger det samme, som så mange andre søde har sagt:

MERE ELVIS!

Weeeell , forlaget Anblik har i løbet af sit første år, 2005, udgivet bøger skrevet af tre tidligere Forfatterskoleelever, Dennis Gade Kofoed, Mads Eslund og Jens Jacob Toftegaard. De er alle debutanter. Sidstnævnte lægger ud med en lille lyserød bog om Elvis Presley. Den er 80 små sider kort, og ligner til tider en digtbog afbrudt af noveller og længere beretninger. Det er spændende og blodrigt, og jeg fornemmer en stor interesse og fortællelyst. Men hvorfor skal den være så kort? Måske fordi alle formerne i bogen er korte. Den er fyldt med velvalgte citater, små beretninger fra samtidige personer og pårørende. Indbygget er også et par meget korte noveller af Toftegaard, men det virker som om, han får mest energi frem på siden med sine helt korte billeder: ”Glider fire meter hen over scenen på knæene.”, ”Rutinemæssig uddeling af juveler”, ”De to musikere i studiet stirrede med afsky på fyrens lyserøde sko”. De er kastet ind mellem alt det andet, og det fungerer godt. Jeg kan heller ikke lade være med at citere et par af citaterne. Bob Dylan: ”Hearing Elvis’ voice for the first time was like busting out of jail.” Roy Orbison: ”He was this punk kid. Just a real raw cat singing like a bird.” Om rivalen The Killer – Jerry Lee Lewis – kommer følgende billede: ”Jerry Lee Lewis vædrede porten til Graceland med sin hvide Rolls Royce og sprang ud med blødende, kokainstøvet næse og en pistol i hånden: ”Just tell him the Killer’s here!”” Rock n’ roll. Der var gang i sagerne.
Det hele sprang ud i 50’erne og mødte som bekendt stor modstand. Samtidens reaktion er en af mange ting, som bogen berører ultrakort. Andre ting er Elvis’ forhold til moderen og resten af familien, sandheden om hans baggrund, og hans åndelige søgen. Mange ting introduceres og berøres ganske kort og hurtigt. Jens Jacob Toftegaards skrift er levende, men bogen minder om et ufærdigt portræt. Det er måske en pointe ved den korte sporadiske form, at et portræt slet ikke kan laves eller i hvert fald aldrig blive færdigt, men ved endt læsning tænke jeg sgu: MERE! De korte tekster kommer næsten til at virke som appetitvækkere til en større bog. Jeg vil gerne læse en 800 siders Elvis-biografi skrevet af denne forfatter. Det ville være sejt, hvis forlaget Anblik udgav sådan en. Bogen er bestemt værd at læse, men med den energi Toftegaard tydeligvis har i forhold til The Big E , så kunne bogen sagtens have været malet meget bredere.

5 Comments:

Blogger Nynne said...

Sejt. Udfyld dog mandens ønske om mere. Vær overskudsgavegiver. Du kan lige nå det til jul. Jeg lover jeg køber bogen - uanset hvilken - så er der da 1 solgt.

8:38 PM  
Blogger jens jacob toftegaard said...

tak for tilbudet - men jeg er ikke sikker på at min forlægger har en revideret og udgivet udgave på toppen af ønskesedlen

4:21 PM  
Blogger jens jacob toftegaard said...

undskyld, udVIDET udgave, skulle der stå

4:21 PM  
Blogger Claus Herlev said...

Jeg synes at den er fin som den er.
Der er ting og sanger som man ikke skal lave om på, bare fordi...

10:42 AM  
Blogger jens jacob toftegaard said...

grazie, signor, der er også en vis næring i at slippe et værk i nogenlunde rette tid, så det ikke bliver for rent

10:58 AM  

Post a Comment

<< Home