Monday, May 01, 2006

1 Maj




Det var hyggeligt at høre Bikstok på plænen. Fred med alle dem, der ikke kunne holde fred, men skulle slås med politi, danskere, perkere osv.

Gutten her, er lamaen Dilgo Khyentse. Han var Dalai Lamas lærer. Eller en af dem. Det vil sige, da Dalai Lama ville lære det, man nu gør indenfor hver af Tibets fire buddhistiske skoler, var han en af lærerne.

Da Maos soldater angreb Tibet var der omkring 70 store mestre eller lærere, som sådan set er mere avancerede end Dalai Lama, der er det ene af de formelle overhoveder eller ceremonimestre. Nogle få nåede at flygte, men de fleste af de 70 blev slået ihjel. Ligesom det meste af den tibetanske litteratur gik op i røg.
Men Dilgo slap ud. Først til Bhutan, siden slog han sig ned i Nepal. Jeg synes, han ser sød ud. Han døde i 1991. Men den lille dreng skulle være ham igen! Hvilket måske skal forstås sådan, at tulkuerne eller khenpoerne, der leder, har fundet en dreng de kan mærke har en usædvanlig stabil og åben personlighed, en stærk og ubesværet medfølende type - en egnet fyr, simpelthen.

Dilgo & co har været tålmodige og venlige overfor invasorerne og blot lidt bekymrede for, hvad de dog gør ved deres karma med al den vold. Dilgo fik seks børn med en lækker nonne.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home