Friday, July 07, 2006

John Kennedy Toole


Har du læst A CONFEDERACY OF DUNCES? Den sjoveste roman i det 20 århundrede. Den foregår i 1960ernes New Orleans med et væld af skarpttegnede bifigurer, stripperen, bøssen, negeren, moderen, den venstreorienterede studine, den kommunistforskrækkede pensionist, osv. Hovedpersonen er en kæmpetyk superinfantil og intelligent middelalderekspert, der som 30årig stadig bor hos sin mor, læser Boethius og ser Mickey Mouse, venter på sin seksuelle debut og gør notater til diverse geniale værker. Hans selvbedrag og verdenskritik er rørende og vildt morsomme, og plottet undfanges med at moderen tvinger ham til at søge arbejde.
Det er stur stur kunst, blot som persontegner er Toole the man, yes sir. Eller var. Han kunne ikke få den udgivet, og tilsidst, - måske var hovedpersonen en karikatur af hans egen misere - satte han sig ind i sin bil og ledte udstødningsgassen samme vej. Derpå prøvede hans mor i ti år at få den udgivet. Da det lykkedes, vandt bogen selvfølgelig Pulitzer-prize for litterature osv. Jeg talte for nylig med en forlægger om at oversætte den, jeg skal til at lave en prøve, oversætte en bid.

PS: apropos kommunistforskrækkelse, som spiller en stor rolle i Tooles roman, så kunne det være spændende at læse den paranoide klassiker om COMMUNISM, HYPNOTISM AND THE BEATLES.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hvor kan man få denne "Communism, Hypnotism And The Beatles"? Jeg har fundet den på Amazon, men den er virkelig dyr.

1:45 PM  
Blogger jens jacob toftegaard said...

ja, det er nok ikke det mest oplagte at genoptryye for tiden, men mon ikke diverse net-antikvariater kan skaffe den, de plejer er være ferme, især de britiske ,... by the way, jeg overså, at du er anonym, det må man altså ikke være, synes jeg, kan du være sød næste gang, at identificere dig?

5:49 PM  
Blogger jens jacob toftegaard said...

genopTRYKKE ... skulle det have stået

5:49 PM  

Post a Comment

<< Home