Overvejelse
Hmmm! Det er først efter publikation af Blå Port, jeg læser denne spændende artikel via Infomedia. Som jeg har anbragt under: comments. Jeg tænker lidt om jeg burde have læst den først. Jeg er ikke sikker. Ligesom i den historie jeg havde med i Forfatterskolens Afgangsantologi 2003 ville jeg gerne skrive strengt faktuelt og oprigtigt omkring de involverede "historiske" personer et all. Men samtidig ikke tynges af det faktuelle, ikke være journalist på min egen fortid, skønt dog netop rapportere, gengive, ramme rigtigt. Hmmm!
Ja, og altså så burde jeg måske have tjekket, hvem det var bombemanden havde sendt værkerne til og ikke blot have stolet på hukommelsen og hvad der lød plausibelt. På den anden side var det blevet mere rodet og for hurtigt kompliceret, hvis der havde stået at det ene "offer" var en nazoid og fascistuøs konkurrent.
Ja, og altså så burde jeg måske have tjekket, hvem det var bombemanden havde sendt værkerne til og ikke blot have stolet på hukommelsen og hvad der lød plausibelt. På den anden side var det blevet mere rodet og for hurtigt kompliceret, hvis der havde stået at det ene "offer" var en nazoid og fascistuøs konkurrent.
1 Comments:
Jyllands-Posten | 03.09.1997 | 1. sektion | Side 3 | 878 ord | artikel-id: Z2048314
Otte år for nazistisk terror
Af SIMON ANDERSEN
AF SIMON ANDERSEN
Han startede som kronraget, hadefuld og voldelig skinhead med øgenavnet "Bumse" på grund af sin urene hud - og endte i går som dømt med piber og trommer i den første sag om nazistisk terror i Danmark nogensinde.
Den 27-årige Thomas Derry Nakaba - nazist på tiende år og "lokal" mand for den britiske nazi-gruppe Combat 18 - blev i Østre Landsret idømt otte års fængsel for at have produceret og sendt tre brevbomber til adresser i England. Retten - de tre juridiske dommer og 12 nævninge - afviste fra ende til anden Nakabas forklaringer og nævningene fastslog efter fire timers overvejelser, at han var skyldig i både forsøg på bombesprængning og for at have bragt en kriminalbetjents liv i fare, da Nakaba under anholdelsen affyrede sin pistol og ramte politimanden i lysken. Også de to medtiltalte - den 21-årige nazist Michael Volder og hans kammerat, den 21-årige Nicky Steengaard - blev kendt skyldig i at have hjulpet med at fabrikere de tre bomber. Begge slap dog med tre års fængsel.
Nazistisk terror
Med dommen har Østre Landsret sat punktum for den første sag om ekstrem nazistisk terror i dansk retshistorie - en sag, der har afsløret nære forbindelser mellem danske nazister og verdens måske mest voldelige nazi-gruppe, den britiske Combat 18. Forbindelserne var så nære, at den 27-årige Thomas Derry Nakaba afsendte de tre dødbringende brevbomber på vegne af Combat 181/4s leder, nazisten Will Browning - kaldet Wil the Beast, der i øjeblikket er fængslet i England for at udsprede nazistisk propaganda. Bomberne var addresseret til den britiske TV-stjerne Sharron Davies, der er gift med en sort atlet, en antiracistisk organisation i London og en person, tilknyttet Combat 18, som Will Browning gerne ville have ryddet af vejen. Under sagen er det også kommet frem, at den britiske nazist Will Browning under et besøg i Danmark sidst i oktober ville have den 27-årige Thomas Derry Nakaba med til Sverige og d+er myrde en svensk nazist kaldet Pejen, chef for det nazistiske forlag Nordland, som britiske Combat 18 er i krig med. Men Nakaba afslog - ikke af moralske årsager, men fordi han ikke turde bringe pistol og sprængstof gennem den svenske told.
Skæbnefortælling
I mere end en uge har tilskuere, nævninge og dommere i Østre Landsret i København overværet en skæbnefortælling: En 27-årig muskuløs mand i blå cowboybukser, der i fængslet har ladet sit hår vokse ud, så det dækker hans skræmmende tatoveringer i hovedbunden. En mand, der i heden sad med langærmet skjorte for at skjule andre tatoveringer på armen, men ikke kunne skjule d+en skorpion, der stadig kravler op af hans hals. En mand, der er af japansk afstamning og har en farvet lillesøster, men alligevel, siden han var 17 år, har været aktiv nazist og med had i stemmen har talt for et "racerent Danmark." En mand, der er kæreste med en kvindelig nazist, tidligere medlem af den lille skare Danske Ariske Kvinder, men som alligevel var dødelig angst for "de røde."
En mand, som samtidig er far til et lille barn, der har siddet på anklagebænken - tiltalt for forsøg på +en af de alvorligste og groveste forbrydelser, man kan begå - men alligevel under hele sagen har været kold, rolig, afmålt og næsten ligeglad med alt, hvad der foregik omkring ham. Først i går begyndte facaden at revne, da retsformanden, landsdommer Niels Johan Petersen, i sin tale til nævningene gjorde det klart, at de trygt kunne forkaste alle Thomas Derry Nakabas forklaringer som usande, uanset at sprægstoffet i bomberne viste sig at være ufarligt. For d+et vidste de tre nazister ikke, mente dommeren. Og så igen fire timer senere, da nævningene uden tøven kendte de tre tiltalte skyldige. Anklager Anne Birgitte St+urup - der kaldte d+et at ville dræbe for en politisk sag "noget af det værste, man kan begå" - havde krævet 10 års fængsel til Nakaba og "et par år" til de to andre. Men de blev altså idømt henholdsvis otte års fængsel til den 27-årige hovedmand og tre års fængsel til de to andre. Straffens længde
Thomas Derry Nakaba ankede øjeblikkeligt straffens længde til Højesteret, mens de to øvrige endnu overvejer, hvorvidt de skal gøre det samme. Sagens afslutning er en stor sejr for både Københavns Politi og anklagemyndigheden. Men i virkeligheden er kun held og tilfældigheder skyld i, at de tre unge nazister blev afsløret. En dansk politimand, stationeret ved Interpol i Tyskland, fik i januar hele sagen serveret på et sølvfad af britisk politi. Scotland Yard i London oplyste, at Will Browning var rejst ind i Danmark med sprængstof, indsmuglet fra Polen, og d+er havde overdraget det til nazisten Thomas Derry Nakaba . Den 14. januar 1997 modtog Københavns Politi en telefax fra Tyskland om sagen og man iværksatte omgående døgnovervågning af den 27-årige Thomas Derry Nakaba , hvis telefon samtidig blev aflyttet. Kun tre dage senere, den 17. januar, kunne politifolk så følge den 27-årige rundt i København, hvor han købte videobånd, gummihandsker, batterier og andre småting, prøvesprængte detonatorer på Vestre Kirkegård, samlede bomberne i Michael Volders lejlighed - sammen med Volder og Nicky Steengaard - for til sidst at sejle til Sverige og sende bomberne fra en postkasse i Malm+o-forstaden Limhamn. Dagen efter, klokken fem om morgenen, blev de alle tre anholdt. Havde Thomas Derry Nakaba lavet bomberne i oktober, hvor han fik sprængstoffet, var de givetvis alle på fri fod i dag.
Post a Comment
<< Home