Friday, July 28, 2006

Oceanesque



Første dag i næsten en uge uden vandgang og jeg har abstinenser. Det være hermed besluttet at jeg skal søge om optagelse hos vinterbaderne, Vikinge-lauget.

Hr. Drusse

Her http://www.memritv.org/search.asp?ACT=S9&P1=1201 taler gamle Walid Jumblatt - hvad siger jeg, da jeg var dreng var hans far Kamal jo den gamle - nuanceret om konflikten. Druserlederen er i øvrigt et eksempel på en absurditet, der står klarere i Libanon end andre steder. Altså, da jeg var dreng og borgerkrigen brød ud var det en venstre-højre konflikt. De kristne klanmilitser - Chamoun-klanens og Gemayel-klanens - var falangister, kata´ib, dvs højreorienteredes partimilitser og ville lukke palestinensernes militære frirum i syd og blev til slut reddet af Syrien. Men masser af kristne kæmpede på den modsatte side. Her stod det libanesiske kommunistparti, men også et socialistparti, som bare var drusernes. Kan man være druser og ikke være socialist? Sikkert, men druserne var alle organiseret i Jumblatts socialistparti, de havde ikke hørt at man ikke må generalisere, der var ikke to drusiske grupper. Omvendt var armenerne delt i det højreorienterede Dashnak-parti og det venstreorienterede Huntjak. De prøvede at holde sig neutrale, men huntjakkerne hjalp PLO, da det gjaldt og dashnakkerne forsvarede det kristne Østbeirut, når det blev angrebet. Rivaliseringen mellem de to gik i grunden tilbage til den kortlivede armenske republiks tid - 1918-20 - og visse klaner var bare røde og visse klaner blå. Hvorfor hedder drusernes parti et socialistparti, hvis det bare er drusernes parti?

Friday, July 21, 2006

Taber


Jeg er igen ude og lede efter ufaglært arbejde, og det er bare ikke fedt. Den cubanske hane her har netop tabt en duel med en der bare var vildere eller sejere eller mere snu under kammen, og hviler lige fjerene og øjnene under blodet, til dens ejere måske får lyst til nette den lidt. Meget kam er der vist i øvrigt ikke tilbage. Tak til Erik D for billedet.

Monday, July 17, 2006

Sovjetnudismen

Kære læser, jeg har ikke længere net-adgang derhjemme, så det her indslag er lige for at se, hvordan man oploader billeder og sådan fra en offentlig computer et all.
Billedet? Jamen, det er selvfølgelig Lenin-pionerer på en af Krims stenstrande en gang i 1930erne: det blev anset for særlig sundt at solbade nøgne - mange børn kom fra det mørke nord - og solbadningen tilses af sygeplejersker, ligesom der selvfølgelig sidder livredder parat i robåden. Alle børn har bøllehat på, for de skulle jo nødig få solstik. Men ak, da jeg var afsted på pionerlejr i 1976 var det slut med bare numser, nudismen var afløst af sovjetpuritanismen, rock n roll var forbudt osv.

Monday, July 10, 2006

Z

Den såkaldte hædersmand, Zizou, spiller yndigt, når det kan lade sig gøre, men for fire år siden røg han også ud på svinestreger og den der "skalle" i brystet på Mozzarella eller Mazzeratti var bare så vildt professionel, så udspekuleret, et ordentlig hug, uden blod, uden at efterlade spor, lige bortset fra, at der er kameraer på alt, så hvor dum kan man være, den fysiske udmattelse sænker vel den personlige censur, skyggen gør billedet mere helt, sindet tvinger en udligning i gennem på "hædersmandens" bekostning. Og så havde det også været for grotesk hvis det francofone hold var nået til tops efter det filmede straffespark, der besejrede ansjoserne i onsdags.

Saturday, July 08, 2006

Neptun, you are my main man



Om ikke andet fik jeg det ud af Italiensrejsen, at jeg genfandt glæden ved at bade i havet. Den var smuttet. Uden at jeg egentlig lagde mærke til effekten, var jeg holdt op med at gå i vandet om sommeren, måske for tre eller fire år siden. Jo, da, jeg havde været i svømmepøle og chokbadet nøgen med Forfatterskolen, men boltre sig i rigtige bølger, det lå efterhånden mange år tilbage. Det var som at genoprette sig selv, der i Middelhavets brænding, mig, den store vandhund, hvordan havde jeg kunne glemme?

Friday, July 07, 2006

John Kennedy Toole


Har du læst A CONFEDERACY OF DUNCES? Den sjoveste roman i det 20 århundrede. Den foregår i 1960ernes New Orleans med et væld af skarpttegnede bifigurer, stripperen, bøssen, negeren, moderen, den venstreorienterede studine, den kommunistforskrækkede pensionist, osv. Hovedpersonen er en kæmpetyk superinfantil og intelligent middelalderekspert, der som 30årig stadig bor hos sin mor, læser Boethius og ser Mickey Mouse, venter på sin seksuelle debut og gør notater til diverse geniale værker. Hans selvbedrag og verdenskritik er rørende og vildt morsomme, og plottet undfanges med at moderen tvinger ham til at søge arbejde.
Det er stur stur kunst, blot som persontegner er Toole the man, yes sir. Eller var. Han kunne ikke få den udgivet, og tilsidst, - måske var hovedpersonen en karikatur af hans egen misere - satte han sig ind i sin bil og ledte udstødningsgassen samme vej. Derpå prøvede hans mor i ti år at få den udgivet. Da det lykkedes, vandt bogen selvfølgelig Pulitzer-prize for litterature osv. Jeg talte for nylig med en forlægger om at oversætte den, jeg skal til at lave en prøve, oversætte en bid.

PS: apropos kommunistforskrækkelse, som spiller en stor rolle i Tooles roman, så kunne det være spændende at læse den paranoide klassiker om COMMUNISM, HYPNOTISM AND THE BEATLES.

Blow up


Sprængte trommehinden i flyet fra Napoli til Milano, sad som en af de medvirkende i SCANNERS, begge hænder for ørerne og hovedet kastet rundt. Og jeg skriver med vilje ikke "fik sprængt," man må tage ansvar for det hele, også at kroppen udligner sit eget tryk, som den nu bedst kan, om så den skal sprænge sig vej. Men det gjorde godt nok ondt.

Tuesday, July 04, 2006

"Sink me!"



Hvis du har søgt dem her og søgt dem der, så er rettighederne nu (igen) udløbet for en lang række gamle og ikke så gamle film - fra Stroheim til Bruce Lee - og kan downloades gratis og lovligt via http://torrentfreak.com/legal-movies-organized/. Man kan for eksempel nyde flere af Leslie Howards film, The Scarlet Pimpernel, The Petrified Forrest m.fl. Go go go!

Monday, July 03, 2006

No money - No honey



Så er jeg på den igen. Anskueliggjort her med majestætens lokum på Rosenborg. Tjekket og lækkert, 1600-style.